Escudo de la República de Colombia
pornopornopornopornopornoporno
pornopornopornopornopornoporno

English

Beet flavored bread

This sliced bread with a soft and attractive flavor could turn into a healthy alternative for bakeries in Colombia.

Medellín, 12 de diciembre de 2016Agencia de Noticias UN-

The goal was for the bread to have a subtle flavor. Photos: Unimedios.

The bread with flat appearance has greater amount of beets.

Manuela Gallón and Norma Mejía created the product.

Students of the Faculty of Agrarian Sciences observed the differences between the bread.

Estimates say that beets have between 15 and 20% saccharose content. Photo: Taken from www.goo.gl/9Gxhev

Beets are typically used in salads. Photo: Taken from www.goo.gl/yiaMxY

The preparation of this novel product is a strategy to encourage consumption of beets, which has unique nutritional features such as, vitamins, minerals and fiber content. Furthermore it is also the way to leverage use of a common tropical product. 

“This is also a contribution to the bread making industry which is constantly looking for new products,” said Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Food Science and Technology master’s candidate Norma Mejía. 

To reach the final product it was necessary to carry out four experiments using beet pulp in portions of 30, 40, 50 and 60% with respect to the total mass of the bread. 

“There were significant results when adding between 50 and 60% of beet pulp. Therefore they chose bread with beet percentage between 30 and 40% as it was much more similar to what bread consumers normally have,” said UNal Food Science and Technology master’s candidate Manuela Gallón. 

The purpose was to provide bread a moderate flavor and good appearance so it would not be repulsive for consumers as commonly people reject beets. The ingredients used apart from beets were flour, sugar, salt, olive oil, yeast, milk, and water. 

Similarly, the students say they used 30% of the flour, the whole yeast, and 30% liquid. Through this process which is known a sponge, they hoped to increase the flavor and aroma of the yeast so the bread would be soft. After they mixed the rest of the ingredients and kneaded the dough. It was then left aside for an hour and later kneaded again and placed into a mold. Finally it was put in the oven for one hour at a temperature of 360° C (680° F). 

To guarantee the quality of the product, the researchers analyzed the water activity, specific volume, texture and firmness measurement of the bread crumb and color tests using a spectrophotometer. 

According to Gallón, the percentage of water in the control bread is 0%, and the beet bread had close to 0.89%, as it is estimated, this vegetable has 87.5% water. 

Concerning the strength of the crumbs, the researchers discovered that it kept reducing. “This is because a number of solids it can have and the formation of gluten in the kneading process,” said Gallón.

(Por: /End/
)
N.° 35

Otras noticias

Profesora Dolly Montoya Castaño, rectora de la UNAL. Fotos: Comisión de la Verdad.

Política & Sociedad

octubre 31 de 2020

FARC expresan vergüenza por asesinato de Jesús Bejarano

“Mirándolos de frente venimos a reconocer el asesinato del profesor Jesús...

Los conferencistas hablaron sobre los beneficios que la internacionalización del currículo tiene para las instituciones de educación superior. Fotos: Unimedios.

Educación

octubre 31 de 2020

Universidades, a internacionalizar los currículos

Esta meta de globalización educativa debe ser el camino por el que las...

Para obtener aluminio se crean piscinas gigantes que pueden llegar a contaminar fuentes de agua cercanas. Foto: Manuel Molina.

Medioambiente

octubre 30 de 2020

Extracción del litio para baterías “verdes” generaría contaminación

La forma en la que se obtiene el litio, elemento principal de las baterías de...

Artes & Culturas

octubre 30 de 2020

Una Red Cultural de la UNAL para el país

Desde la Universidad Nacional de Colombia (UNAL) Sede Medellín se propone...

Los procesos de colonización que sufrió esta población los obligó a abandonar su lengua, vestimenta y otros elementos indígenas. Foto: archivo Unimedios.

Política & Sociedad

octubre 30 de 2020

El poder también divide a las comunidades indígenas

En los resguardos indígenas, que suelen percibirse como sociedades...

Let’s Go (Learning English Together). Fotos: Alejandro Gómez - UNAL Sede Manizales.

Economía & Organizaciones

octubre 30 de 2020

Let’s Go, emprendimiento que enseña inglés

“Aprender inglés juntos” (Learning english together) es el lema de Let’s Go,...

La pandemia por el nuevo coronavirus ha dejado claro que el hombre es una especie frágil que no es superior a las demás. Foto: Nathalia Angarita/ Unimedios.

Ciencia & Tecnología

octubre 30 de 2020

Coronavirus pone a prueba decisiones éticas de la ciencia

Las acciones individuales pueden tener consecuencias sobre toda la vida en el...

Salud

octubre 30 de 2020

Exitosa brigada de seroprevalencia de COVID-19 en Medellín

Gracias a un trabajo interinstitucional y a la colaboración de sus habitantes,...

Ciudad & Territorio

octubre 30 de 2020

La mayoría de los hurtos ocurrirían cerca de restaurantes y bancos

A partir de modalidades como atraco, raponazo y cosquilleo, y por el factor de...

Los alimentos libres de agroquímicos evitan la afectación de bacterias en la flora intestinal y el debilitamiento del sistema inmune. Fotos: archivo Unimedios.

Salud

octubre 29 de 2020

Alimentos orgánicos, los mejores aliados del sistema inmune

Consumir alimentos producidos sin aplicación de agroquímicos ni aditivos, y...