Escudo de la República de Colombia

English

Useful life of avocados extended

Longer-lasting avocados are the result of submerging the fruit in an antioxidant prepared solution. This process helps avocados last for up to eight days after maturation.

Medellín, 26 de enero de 2017Agencia de Noticias UN-

Avocados are considered one of the most complete foods. Photo: www.vivosano.org

This is how avocado samples varied according to the substance used. Photo: Unimedios.

Food coatings are used in other fruits. Photo: www.goo.gl/jB8lyr

The goal of the research project is make avocado consumption easier. Photo: www.goo.gl/wFvCDP

Carlos Julio Márquez, Director of the UNal Laboratory of Fruits and Vegetables. Photo: Unimedios.

UNal-Medellín Faculty Of Agrarian Sciences. Photo: Unimedios.

Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Faculty of Agrarian Sciences developed a process called "edible coating."

After submerging avocados for a specific period time, they are dried and preserved. In this particular case, this process lasted for eight days at a temperature of 10° C (50° F).

As explained by Industrial Microbiologists and Food Science and Technology master’s candidate Yanina Hernández, who worked on the project.

“The idea behind the project is preserving avocados for longer periods of time so people can have more time to consume this fast spoiling and oxidizing product,” said Hernández.

According to Hernández oxidation is produced by oxygen action on the surface of the avocado as microorganisms thrive and help turn the pulp brown, providing a dark tonality.

"We used three different antioxidants: citric acid, ascorbic acid, and cysteine. The latter was the innovation of the project and the substance which had a better reaction,” said Rosa Amanda Alegría Macías, a Chemists and Food Science and Technology master’s candidate.

The student said that during the research performed at the UNal Laboratory of Fruits and Vegetables, headed by Professor Carlos Julio Márquez, cysteine minimized the color of the Mexican avocado (Persea Americana) during eight days of storage.

They obtained a different result with other antioxidants which changed in color and consistency on fruits that had not been submitted to a process of this type.

To achieve the previous results, it was important to take into consideration that the avocado was not too mature or battered. Avocados were weighed, and color changes analyzed on a spectrophotometer.

For Alegría this project is exciting as avocados are highly consumed, and the Province of Antioquia is one of the areas of Colombia with the greatest production levels.

“We do not want this research project just to sit here, but publish and socialize information over this high-impact fruit in Antioquia,” she said.

Avocado cropping is produced in countries with temperate and mild climates. It is planted from Mexico to Chile.

(Por: End/
)
N.° 963

Otras noticias

Educación

mayo 26 de 2018

La Universidad Nacional es el proyecto cultural de la nación

Durante estos días, en que la comunidad académica me ha expresado su apoyo en...

Los Intercampus movilizan diariamente a los estudiantes universitarios.

Ciencia & Tecnología

mayo 25 de 2018

App ubica por GPS buses y pasajeros

Este prototipo para dispositivos móviles IOS y Android, que les permite a los...

El programa de Ingeniería de Sistemas y Computación está muy bien posicionado nacional e internacionalmente.

Educación

mayo 25 de 2018

Ingeniería de Sistemas y Computación, con alto nivel de exigencia

La gran motivación de estudiantes y docentes, además del buen desempeño laboral...

Parroquia de Saint Thomas en Barbados. Fotos: cortesía Federico Londoño. Foto: Unimedios

Artes & Culturas

mayo 25 de 2018

Una mirada al Caribe desde el grabado

La música, la religión y la arquitectura de lugares como San Andrés,...

Este es el primer estudio sobe juegos de azar que se realiza en todas las capitales del país.

Salud

mayo 25 de 2018

El 19 % de los colombianos serían adictos a los juegos de azar

Una medición sobre actividades relacionadas con los juegos de azar y el uso del...

Asociaciones de campesinos participan en este proyecto de formación liderado por la U.N.

Artes & Culturas

mayo 25 de 2018

Emprendedores culturales aprenden a fortalecer sus proyectos

Organizaciones sociales y culturales de las subregiones norte (Aguadas) y...

El programa beneficiará a 135 familias de la vereda El Arenillo. Fotos: Grupo de Investigación Prospectiva Ambiental.

Desarrollo Rural

mayo 25 de 2018

La U.N. innova en gestión del agua para atender víctimas en Palmira

La tubería del acueducto veredal será renovada y se instalarán tanques “rompe...

Los murciélagos analizados por el investigador fueron capturados en Casanare y Putumayo. Fotos: archivo particular

Salud

mayo 25 de 2018

Detectan murciélagos portadores de influenza en Colombia

Estudio confirma por primera vez que al menos 12 especies de murciélagos...

Indonesia tiene alrededor de 261 millones de habitantes.

Economía & Organizaciones

mayo 24 de 2018

Educación, base del despertar económico de Indonesia

Gracias a una inversión del 20 % del presupuesto gubernamental en este sector,...

Se creó una espuma mejorada con nanopartículas. Fotos: cortesía Cristian Camilo Beltrán Castillo

Ciencia & Tecnología

mayo 24 de 2018

Espuma con nanopartículas extrae más petróleo

La adición de nanopartículas de sílice mejoró el rendimiento de una espuma que...