Escudo de la República de Colombia

English

Useful life of avocados extended

Longer-lasting avocados are the result of submerging the fruit in an antioxidant prepared solution. This process helps avocados last for up to eight days after maturation.

Medellín, 26 de enero de 2017Agencia de Noticias UN-

Avocados are considered one of the most complete foods. Photo: www.vivosano.org

This is how avocado samples varied according to the substance used. Photo: Unimedios.

Food coatings are used in other fruits. Photo: www.goo.gl/jB8lyr

The goal of the research project is make avocado consumption easier. Photo: www.goo.gl/wFvCDP

Carlos Julio Márquez, Director of the UNal Laboratory of Fruits and Vegetables. Photo: Unimedios.

UNal-Medellín Faculty Of Agrarian Sciences. Photo: Unimedios.

Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Faculty of Agrarian Sciences developed a process called "edible coating."

After submerging avocados for a specific period time, they are dried and preserved. In this particular case, this process lasted for eight days at a temperature of 10° C (50° F).

As explained by Industrial Microbiologists and Food Science and Technology master’s candidate Yanina Hernández, who worked on the project.

“The idea behind the project is preserving avocados for longer periods of time so people can have more time to consume this fast spoiling and oxidizing product,” said Hernández.

According to Hernández oxidation is produced by oxygen action on the surface of the avocado as microorganisms thrive and help turn the pulp brown, providing a dark tonality.

"We used three different antioxidants: citric acid, ascorbic acid, and cysteine. The latter was the innovation of the project and the substance which had a better reaction,” said Rosa Amanda Alegría Macías, a Chemists and Food Science and Technology master’s candidate.

The student said that during the research performed at the UNal Laboratory of Fruits and Vegetables, headed by Professor Carlos Julio Márquez, cysteine minimized the color of the Mexican avocado (Persea Americana) during eight days of storage.

They obtained a different result with other antioxidants which changed in color and consistency on fruits that had not been submitted to a process of this type.

To achieve the previous results, it was important to take into consideration that the avocado was not too mature or battered. Avocados were weighed, and color changes analyzed on a spectrophotometer.

For Alegría this project is exciting as avocados are highly consumed, and the Province of Antioquia is one of the areas of Colombia with the greatest production levels.

“We do not want this research project just to sit here, but publish and socialize information over this high-impact fruit in Antioquia,” she said.

Avocado cropping is produced in countries with temperate and mild climates. It is planted from Mexico to Chile.

(Por: End/
)
N.° 963

Otras noticias

La U.N. es un aliado estratégico gracias a su amplia trayectoria en temas de ciencia y tecnología. Fotos: Nicolás Bojacá - archivo Unimedios.

Ciencia & Tecnología

septiembre 19 de 2018

Se crece banco de proyectos de la U.N. con el Ejército

Además de las herramientas desarrolladas para detectar minas antipersona y de...

El 55 % de los turistas encuestados en el estudio no optó por paquetes turísticos de cadenas hoteleras. Fotos: Óscar Piratova – Unimedios.

Economía & Organizaciones

septiembre 19 de 2018

Posadas nativas ganan terreno frente a hoteles en San Andrés

Mientras los paquetes de las cadenas hoteleras han perdido participación en el...

Al examen de admisión de la U.N. Sede Amazonia se presentaron 1.056 jóvenes.

Educación

septiembre 19 de 2018

Más de 1.000 estudiantes de la Amazonia buscan cupo en la U.N.

Al examen de admisión para el primer semestre de 2019 se presentaron 1.056...

1. La investigación solo tuvo en cuenta el área urbana de las 18 ciudades estudiadas. Fotos: Diego Fernando del Río

Ciencia & Tecnología

septiembre 19 de 2018

El aumento de rayos no influye en la polución

Un primer estudio realizado en 18 ciudades del país, entre ellas Bogotá,...

El Alto Comisionado destacó el trabajo de la U.N. en temas de inteligencia artificial y <em>blockchain</em>. Foto: archivo Unimedios.

Educación

septiembre 18 de 2018

La U.N. y el Gobierno nacional aliados por la transformación digital

El Alto Consejero para la Innovación y la Transformación Digital del Estado,...

Ciencia & Tecnología

septiembre 18 de 2018

Industria 4.0 de la U.N. en Feria Internacional de Bogotá

Los procesos tecnológicos encaminados a lograr la automatización de empresas...

La profesora Dolly Montoya, rectora de la U.N., firmó el libro de visitas del Museo Paleontológico de Villa de Leyva.

Artes & Culturas

septiembre 18 de 2018

Fortalecer los museos, otro reto de la U.N.

En busca de la construcción de la Red de Museos de la Universidad Nacional de...

La silla puede soportar hasta 80 kg en el asiento principal. Fotos: Fabián Ordóñez

Ciencia & Tecnología

septiembre 18 de 2018

Silla para niños optimiza espacio en viviendas de interés social

El mueble fue diseñado para cumplir, en áreas reducidas, las funciones de...

Se analizaron muestras de sangre y se realizó la extracción del ADN para el estudio genético de 340 individuos de diferentes departamentos. Foto: archivo Unimedios

Ciencia & Tecnología

septiembre 18 de 2018

Colombia registra tres subpoblaciones ancestrales

Afroamericana, representada por una muestra de individuos de San Andrés y de...

Combo UN, grupo conformado por profesores, estudiantes y administrativos del Conservatorio de Música de la U.N.

Artes & Culturas

septiembre 18 de 2018

FOTOGALERÍA: La música se tomó el campus

Más de 130 músicos se presentaron en diferentes puntos del campus de la...