Escudo de la República de Colombia

English

A potato peeler with double function is designed

A device to peel potatoes and then slice them into French fries in just one process was designed by students from Universidad Nacional de Colombia.

Bogotá D. C., 22 de septiembre de 2010Agencia de Noticias UN

Potato is one of the most important food elements in the country. Photo: A. Felipe Castaño /Unimedios.

Students who designed the project.

Functioning of the peeling and cutting device.

Cutting scheme of the machine.

Potato is one of the most important food elements in Colombia. It contains methionine, an essential aminoacid which milk contains in lower proportions; that is why it is an excellent combination. This tuber contains vitamin C and potassium that acts against calculus, and magnesium that relieves gastritis.

There are many different recipes with potatoes, but peeling them and arranging them to cook is a long and laborious process, and even more in restaurants or casinos, where they need to prepare potatoes in big amounts.

Miguel Ángel Pacavita Muñoz, Diego Andrés Gutiérrez Mendoza y Johan Enrique Escorcia Fonseca designed a device that, differently from the existing devices in the market, not only peels the potatoes, but also slices them.

The objective of this new device is to process potatoes in a short time by peeling and slicing them, generating the minimum waste at low electricity consumption, and, in addition, guaranteeing the safety of the person who is using it.

“The device proposes improvements to the existing peeling machines in the market and represents an automatic peeling and slicing industrial machine, which is operated manually. References from machines like this were not found in thee market”, said Diego Andrés García.

Safety
The machine has a transparent lid to isolate the process and for the user to observe without touching the dangerous parts; a simple controller ON/OFF for the user is designed for its simple use, a shield to avoid sliced potatoes to block the blades, and a piece to avoid the blades to hurt the users.

Functioning
The potato is placed into the first compartment, and then water enters in order to spread and regulate the space for the cleaning and peeling process. Once this first step is completed, the cutting process shapes the potato in slices, French fries or cubes. After that, the wastes are put in a tray where they are filtrated, and, finally, the machine eliminates the water.

(Por: End/evm/feb/vrb/whg/lrc
)
N.° 682

Otras noticias

De los seis eclipses de este 2020, dos se podrán ver desde Colombia. Fotos: Observatorio Astronómico Nacional

Ciencia & Tecnología

febrero 27 de 2020

Eclipses en la mira de 2020

Cuatro eclipses penumbrales de luna, uno anular de sol y uno total de sol,...

A través de las Alianzas Público Privadas, el Estado ha ejecutado complejas obras de infraestructura. Foto: archivo Unimedios. Fotos: archivo Unimedios.

Economía & Organizaciones

febrero 27 de 2020

Alianzas Público Privadas sí, pero…

Aunque en Colombia sí se dan las condiciones en infraestructura para lograr el...

Durante su gestión como rector de la UNAL, entre 1964 y 1966, el doctor Patiño lideró la Reforma que lleva su apellido, la cual transformó a toda la universidad colombiana.

Educación

febrero 26 de 2020

UNAL lamenta el fallecimiento del exrector José Félix Patiño

Durante su gestión como rector de la Universidad Nacional de Colombia (UNAL),...

App SG-STT MOVL. Foto: Nathalia Angarita

Ciencia & Tecnología

febrero 26 de 2020

Aplicación asesora a mipymes para implementar el SGSST

La aplicación móvil SG-STT reúne a una amplia gama de asesores del país,...

La aplicación busca promover un consumo sostenible de productos cosméticos y de uso personal. Foto: Julián Valenzuela.

Medioambiente

febrero 26 de 2020

App promueve consumo sostenible de productos cosméticos

Con la aplicación móvil Biojiro, los usuarios acceden a una bitácora de viaje...

El COVID-19 es el tercer coronavirus que aparece en el mundo en veinte años. Foto: Archivo Unimedios

Salud

febrero 26 de 2020

COVID-19 no es una enfermedad apocalíptica

A pesar de la alerta mundial que ha despertado este nuevo tipo de coronavirus...

Cuanto más temprano se inicie el consumo de tabaco, más respuestas impulsivas se pueden presentar en la adultez. Foto: archivo Unimedios.

Salud

febrero 26 de 2020

Consumo de tabaco en adolescentes se previene con pedagogía

Por medio de una estrategia de apropiación del conocimiento científico sobre...

Verificación de título con tecnología <em>blockchain</em>

Ciencia & Tecnología

febrero 25 de 2020

UNAL invita a sus egresados a descargar títulos electrónicos

Después de casi un año de haberse implementado la modalidad virtual de los...

Variedades de cilantro en la UNAL Sede Palmira. Fotos: archivo Unimedios.

Desarrollo Rural

febrero 25 de 2020

UNAL obtiene primer certificado de obtentor en variedad de cilantro

Después de cinco años de trabajo, la Universidad Nacional de Colombia (UNAL)...

Menos tiempo de transferencia significaría un mejor servicio para los usuarios. Fotos: archivo Unimedios.

Ciencia & Tecnología

febrero 25 de 2020

Modelo matemático ayudaría a ahorrar tiempo en TransMilenio

La fórmula mide el tiempo de transferencia/transbordo de los pasajeros en un...