Escudo de la República de Colombia

English

Biodegradable straws using whey and cacao

By using these two materials students of the Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Faculty of Mines hope to decrease the environmental impact of these products.

Medellín, 05 de diciembre de 2016Agencia de Noticias UN-

A plastic straw takes up to 1,000 years to breakdown.

Production of biodegradable straws requires a special process.

To produce biodegradable straws they designed a customized production plant.

The materials used are food industry byproducts.

Straws are a highly contaminating product, particularly for marine ecosystems.

Whey protein isolate (WPI) was the main material used for designing the straws as it is used as biopolymer for manufacturing plastic, and using cacao husk cellulose as reinforcement the students obtained a biodegradable material with physical and mechanical properties  similar to current polymers. 

The flexibility and resistance to oxygen permeability are features necessary for the extrusion processes, the most common in straw manufacturing. However just the whey is not enough, therefore it was necessary to include cacao husks as reinforcement. 

“To obtain the whey we used acid hydrolysis and sulphuric acid as regent,” said Industrial Engineer student Sebastián Ayazo Peñata, one of six designers of the straws. 

Milk whey was micro-filtered to eliminate fat and impurities and then ultra-filtered. Then they obtained liquid protein and by aspersion, it was transformed into a powder. 

“After having both materials they were submitted to an extrusion process, then mixed and heated to the fusion point of 165° C (329° F) to form the straw through an extrusion nozzle. Then it is cooled and cut,” said Ayazo. 

Customized plant 

In order to carry out the process they had to design a technified plant layout to produce the less amount of waste, also require very few workers. The idea is to not have much handling due to the use of a very corrosive chemical compound (sulphuric acid). 

“The issue is not the product (straws) but the material which they are made of,” said Ayazo. This was the main incentive to carry out the project with alternative products as the straws in the market are made of polypropylene and polyethylene and made with fossil fuels and also take up to 1,000 years to degrade and usually end up in the sea, impacting the marine envionment

“The good thing about these two materials is that they are food industry byproducts. Cacao husks come from chocolate production and whey protein isolate from cheese production,” added Ayazo.

(Por: End/
)
N.° 1

Otras noticias

El 90 % de las plantas de beneficio del país no cumple con las regulaciones de disposición de aguas finales. Fotos: Gorka de Tomás

Ciencia & Tecnología

diciembre 11 de 2017

Nuevo proceso mejora tratamiento de aguas en mataderos del país

Este consiste en separar de manera mecánica de desechos sólidos y capacitar al...

Educación

diciembre 09 de 2017

Lo más leído en la Universidad Nacional

Al terminar este período académico he recordado las largas jornadas que...

Por mayoría de votos los concejales de Bogotá aprobaron la estampilla para las universidades Distrital y Nacional Sede Bogotá. Foto: Ricardo González / Agencia de Noticias UN.

Educación

diciembre 07 de 2017

Concejo aprueba estampilla para universidades Nacional y Distrital

Con el respaldo mayoritario de las bancadas del Concejo de Bogotá se aprobó el...

Luis Ernesto Contreras Rodríguez, ganador del primer concurso “Tesis en tres minutos” realizado por la U.N. Pie de fotos: Fotos: Nicolás Bojacá.

Educación

diciembre 07 de 2017

Concurso “Tesis en tres minutos” premió estudio de modelo parasitario

Dos minutos y 53 segundos tardó Luis Ernesto Contreras en explicar su tesis...

Educación

diciembre 07 de 2017

Una obra sobre la calidad docente

La Editorial de la Universidad Nacional de Colombia hizo el lanzamiento del...

Modelo de simulación propuesto por los estudiantes de Ingeniería Industrial de la U.N. Sede Manizales.

Ciencia & Tecnología

diciembre 07 de 2017

Sistema dinamiza producción y entrega de pedidos metalmecánicos

La simulación del proceso productivo de una industria metalmecánica –en el que...

Profesores de la Facultad de Ciencias Económicas con los invitados internacionales.

Economía & Organizaciones

diciembre 07 de 2017

De la crisis de los commodities a la desindustrialización

Desde 2012 América Latina enfrenta una fuerte crisis económica que se acentúa...

Bosque seco tropical con cinco años de recuperación. Fotos: cortesía Pablo López.

Medioambiente

diciembre 07 de 2017

Rebrotes regeneran bosque seco

Los rebrotes, o crecimiento de pequeños tallos sobre el tronco principal de los...

App creada en la U.N. Sede Manizales.

Ciencia & Tecnología

diciembre 07 de 2017

Aplicación para empresarios de productos cárnicos

La App Certidiagnóstico les ofrece a las empresas de productos cárnicos...

John Willian Branch Bedoya, vicerrector de la U.N. Sede Medellín recibió el reconocimiento. Fotos: Unimedios.

Educación

diciembre 07 de 2017

Medalla Alcaldía de Medellín a la U.N.

Los 150 años de Universidad Nacional de Colombia (U.N.) y los 80 de la Sede...