Escudo de la República de Colombia

English

Beet flavored bread

This sliced bread with a soft and attractive flavor could turn into a healthy alternative for bakeries in Colombia.

Medellín, 12 de diciembre de 2016Agencia de Noticias UN-

The goal was for the bread to have a subtle flavor. Photos: Unimedios.

The bread with flat appearance has greater amount of beets.

Manuela Gallón and Norma Mejía created the product.

Students of the Faculty of Agrarian Sciences observed the differences between the bread.

Estimates say that beets have between 15 and 20% saccharose content. Photo: Taken from www.goo.gl/9Gxhev

Beets are typically used in salads. Photo: Taken from www.goo.gl/yiaMxY

The preparation of this novel product is a strategy to encourage consumption of beets, which has unique nutritional features such as, vitamins, minerals and fiber content. Furthermore it is also the way to leverage use of a common tropical product. 

“This is also a contribution to the bread making industry which is constantly looking for new products,” said Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Food Science and Technology master’s candidate Norma Mejía. 

To reach the final product it was necessary to carry out four experiments using beet pulp in portions of 30, 40, 50 and 60% with respect to the total mass of the bread. 

“There were significant results when adding between 50 and 60% of beet pulp. Therefore they chose bread with beet percentage between 30 and 40% as it was much more similar to what bread consumers normally have,” said UNal Food Science and Technology master’s candidate Manuela Gallón. 

The purpose was to provide bread a moderate flavor and good appearance so it would not be repulsive for consumers as commonly people reject beets. The ingredients used apart from beets were flour, sugar, salt, olive oil, yeast, milk, and water. 

Similarly, the students say they used 30% of the flour, the whole yeast, and 30% liquid. Through this process which is known a sponge, they hoped to increase the flavor and aroma of the yeast so the bread would be soft. After they mixed the rest of the ingredients and kneaded the dough. It was then left aside for an hour and later kneaded again and placed into a mold. Finally it was put in the oven for one hour at a temperature of 360° C (680° F). 

To guarantee the quality of the product, the researchers analyzed the water activity, specific volume, texture and firmness measurement of the bread crumb and color tests using a spectrophotometer. 

According to Gallón, the percentage of water in the control bread is 0%, and the beet bread had close to 0.89%, as it is estimated, this vegetable has 87.5% water. 

Concerning the strength of the crumbs, the researchers discovered that it kept reducing. “This is because a number of solids it can have and the formation of gluten in the kneading process,” said Gallón.

(Por: /End/
)
N.° 35

Otras noticias

Componentes del sistema de alerta temprana por inundación.

Medioambiente

febrero 23 de 2018

Manizales tendrá sistema de alerta temprana por inundaciones

El Sistema de Alerta Temprana (SAT) por inundaciones servirá para que los...

Las tecnologías permitirían tomar mejores decisiones para alcanzar la sostenibilidad.

Ciudad & Territorio

febrero 22 de 2018

Ciudades inteligentes deben ser incluyentes

Las ciudades pueden usar herramientas como internet de las cosas, big data y...

El humo negro que producen algunos vehículos tiene gran cantidad de partículas de carbono PM2.5 nocivas para la salud.

Ciencia & Tecnología

febrero 22 de 2018

Materiales más económicos para filtros descontaminantes

Un filtro elaborado con óxidos de manganeso permitiría disminuir las emisiones...

Director de la Sede Amazonia, profesor John Charles Donato.

Educación

febrero 22 de 2018

La U.N. Sede Amazonia fortalece cooperación con Alemania

El Servicio Alemán de Intercambio Académico (DAAD) visita por primera vez la...

El curso incluye las temáticas de perfil del estudiante, teoría general de sistemas y pensamiento sistémico.

Educación

febrero 22 de 2018

Plataforma para Administración de Sistemas Informáticos

Este recurso educativo digital se diseñó para el curso Introducción a la...

El edificio Aulas de Ciencias contará con tres pisos que albergarán a 1.400 personas.

Educación

febrero 22 de 2018

Edificio de Aulas de Ciencias de la U.N. entra en obra

La obra durará alrededor de 21 meses, la edificación tendrá capacidad para...

Natalia Ruiz Rodgers, viceministra de Educación Superior.

Educación

febrero 22 de 2018

Cesu plantea lineamientos para la sostenibilidad financiera de las IES

En el Consejo Nacional de Educación Superior (Cesu), presidido por Natalia Ruiz...

Implementar un sistema silvopastoril en una hectárea puede costar entre 3,8 y 4,2 millones de pesos. Fotos: cortesía Luis Alfonso Giraldo.

Medioambiente

febrero 22 de 2018

Silvopastoreo fortalece captura de carbono en Antioquia

Con la implementación del sistema se logró hasta 70 % más de captura de carbono...

http://agenciadenoticias.unal.edu.co/typo3El evento se llevó a cabo en la Cámara de Comercio de Bogotá, Sede Salitre. Fotos: Ricardo González / Unimedios.

Ciencia & Tecnología

febrero 21 de 2018

Colombia, rezagada ante las tecnologías avanzadas

El sector productivo debe apropiarse de temas como ciberseguridad, internet de...

“Cada país tiene una serie de problemas específicos asociados con la región donde se encuentra”, explica el ingeniero Luis David Maya.

Ciencia & Tecnología

febrero 21 de 2018

“Tenemos que dejar nuestra dependencia de misiones extranjeras”

Aunque la denominada Cuarta Revolución Industrial es una realidad que ya...