Escudo de la República de Colombia

English

Beet flavored bread

This sliced bread with a soft and attractive flavor could turn into a healthy alternative for bakeries in Colombia.

Medellín, 12 de diciembre de 2016Agencia de Noticias UN-

The goal was for the bread to have a subtle flavor. Photos: Unimedios.

The bread with flat appearance has greater amount of beets.

Manuela Gallón and Norma Mejía created the product.

Students of the Faculty of Agrarian Sciences observed the differences between the bread.

Estimates say that beets have between 15 and 20% saccharose content. Photo: Taken from www.goo.gl/9Gxhev

Beets are typically used in salads. Photo: Taken from www.goo.gl/yiaMxY

The preparation of this novel product is a strategy to encourage consumption of beets, which has unique nutritional features such as, vitamins, minerals and fiber content. Furthermore it is also the way to leverage use of a common tropical product. 

“This is also a contribution to the bread making industry which is constantly looking for new products,” said Universidad Nacional de Colombia (UNal) in Medellín Food Science and Technology master’s candidate Norma Mejía. 

To reach the final product it was necessary to carry out four experiments using beet pulp in portions of 30, 40, 50 and 60% with respect to the total mass of the bread. 

“There were significant results when adding between 50 and 60% of beet pulp. Therefore they chose bread with beet percentage between 30 and 40% as it was much more similar to what bread consumers normally have,” said UNal Food Science and Technology master’s candidate Manuela Gallón. 

The purpose was to provide bread a moderate flavor and good appearance so it would not be repulsive for consumers as commonly people reject beets. The ingredients used apart from beets were flour, sugar, salt, olive oil, yeast, milk, and water. 

Similarly, the students say they used 30% of the flour, the whole yeast, and 30% liquid. Through this process which is known a sponge, they hoped to increase the flavor and aroma of the yeast so the bread would be soft. After they mixed the rest of the ingredients and kneaded the dough. It was then left aside for an hour and later kneaded again and placed into a mold. Finally it was put in the oven for one hour at a temperature of 360° C (680° F). 

To guarantee the quality of the product, the researchers analyzed the water activity, specific volume, texture and firmness measurement of the bread crumb and color tests using a spectrophotometer. 

According to Gallón, the percentage of water in the control bread is 0%, and the beet bread had close to 0.89%, as it is estimated, this vegetable has 87.5% water. 

Concerning the strength of the crumbs, the researchers discovered that it kept reducing. “This is because a number of solids it can have and the formation of gluten in the kneading process,” said Gallón.

(Por: /End/
)
N.° 35

Otras noticias

La investigación caracterizó exclusivamente bacterias. Fotos: cortesía Diego Alejandro Grajales.

Ciencia & Tecnología

mayo 23 de 2018

Identifican bacterias potencialmente nocivas en aire de Medellín

En la atmósfera de la capital antioqueña hay presencia de bacterias del Phylum...

La altura de la presa de Hidroituango es de 225 m, mayor a la de la Torre Colpatria de Bogotá, o la del Edificio Coltejer en Medellín. Foto: cortesía.

Medioambiente

mayo 22 de 2018

“En ingeniería debemos trabajar teniendo en cuenta el peor escenario”

Así lo manifestó el profesor Oswaldo Ordóñez Carmona, de la Facultad de Minas...

La sesión del Consejo Superior Universitario se llevó a cabo en la Hemeroteca Nacional. Foto: Santiago Rodríguez – Unimedios.

Educación

mayo 22 de 2018

Consejo Superior de la U.N. aprueba dos nuevos posgrados

La creación del Doctorado en Estética y de la Maestría en Ciencias Naturales de...

Las plantas cuentan con un sistema optimizado en la U.N., que les permite defenderse de microorganismos patógenos. Foto: Ecos de Santa Elena

Ciencia & Tecnología

mayo 22 de 2018

Identifican genes del clavel resistentes a enfermedades

Mediante la comparación de plantas resistentes con aquellas susceptibles al...

Educación

mayo 22 de 2018

Comunicado 001 de Secretaría General

Consulta electrónica a la Comunidad Académica dentro del Proceso de designación...

El prototipo tiene un valor aproximado de dos millones de pesos.

Ciencia & Tecnología

mayo 22 de 2018

Dispositivo determinaría el éxito o el fracaso de pistas musicales

El prototipo portátil y económico ayuda al compositor, productor o a la empresa...

Es poco probable que las obras del vertedero estén finalizadas de manera satisfactoria.

Medioambiente

mayo 22 de 2018

Emergencia en Hidroituango no se solucionaría con realce del dique

Si el ingreso de agua al embalse sigue siendo abundante y los niveles...

Recolección de frutas autóctonas en la Granja Experimental El Cairo, de la U.N. Sede Orinoquia.

Desarrollo Rural

mayo 22 de 2018

Frutos de la Orinoquia tienen potencial para emprendimientos

Especies frutales autóctonas, conocidas comúnmente como cubarro, pajuia,...

Artes & Culturas

mayo 22 de 2018

Taller 4 Rojo, el arte y la política en escena

Desde el 19 de mayo y hasta el 30 de septiembre, el Claustro de San Agustín...

Se estima que en 2012 el 40 % de los medicamentos sobre los que se hacían recobros se concentró en ocho productos.

Salud

mayo 22 de 2018

Medicamentos biosimilares, tan eficaces como los originales

Las versiones genéricas de los fármacos biotecnológicos podrían entrar al...